
Domáce sušienky - zdravé vyhrýzanie ku kávičke
Máloktoré sušienky, ktoré kúpime bežne v obchodoch môžeme považovať za zdravé. A o to viac najmä tie, ktoré sa ako zdravé prezentujú. Je to smutné, ale naozaj väčšina celozrnných sušienok je len biznis ako predať ľuďom niečo za viac peňazí vďaka nálepke zdravé, či bio. Keďže rada vyhrýzam keksíky ku kávičke alebo čaju, či občas si ich doprajem ako rýchly olovrant, rozhodla som sa tie kupované nahradiť domácimi. Sušienky, na ktoré som si dnes pre vás pripravila recept som už piekla viackrát a vždy mali obrovský úspech aj v mojom okolí. Či som ich zobrala do školy alebo do práce, len tak sa po nich zľahla zem. A preto ich vždy pekávam vo veľkom množstve a napečených 100keksíkov sa zje ani pomaly neviem ako. Základné cesto, vždy robím v dvoch variantoch svetlé a tmavé.
Potrebujeme
Cesto
1 šálka špaldovej múky
1 šálka ovsených vločiek
1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja
3PL medu
vajce
1ČL sóda bikarbóna

Na dochutenie
1ČL škorice
1PL kvalitného kakaa
horká čokoláda
oriešky
slnečnicové semienka
hrozienka
brusnice
Postup
V miske vymiešame kokosový olej, vajce a med. Následne pridáme postupne všetky sypké suroviny a vymiesime tuhé cesto. Do svetlého cesta pridávam lyžičku škorice a do tmavého cesta lyžicu kakaa. Keď máme cesto dostatočne vymiesené pridáme do neho suroviny na dochutenie podľa chuti. Nakoľko ja vždy robievam viacero druhov sušienok pripravené cestá si ešte rozdelím na 4 časti a do každej vmiešam iné suroviny. Do svetlých sušienok dávam nasekanú horkú čokoládu, hrozienka, brusnice alebo nasekané vlašské oriešky. Tmavé cesto zvyčajne dochucujem slnečnicovými semiačkami, nasekanými kešu orieškami, či hrozienkami. Ale fantázií sa medze nekladú, takže čím budete sušienky dochucovať je len na vás, ja napríklad pri každom pečení vymyslím nejakú novú kombináciu. Vybrané suroviny zapracujeme do cesta, premiesime a následne vyváľkame na cca pol centimetra hrubý plát, z ktorého vykrajujeme príslušné tvary, u mňa sa ujali srdiečka. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 200oC približne 10 minút, odporúčam počas tejto doby keksíky strážiť, aby ste ich moc nevysušili.